SOLIDARITAT INTERNACIONAL: LES ONGD

La conscienciació sobre les desigualtats entre els països rics i els països empobrits ha motivat que catalans i catalanes impulsin organitzacions de solidaritat internacional, les anomenades organitzacions no governamentals per al desenvolupament (ONGD) . Aquestes entitats impulsen projectes als països en vies de desenvolupament amb la finalitat de millorar-ne les condicions de vida, establir un nou tipus de relacions entre els països del nord i els del sud i afavorir el ple desenvolupament de tots els pobles i cultures.

Les actuacions de les ONGD s’adrecen a l’exterior en sectors com l’educació, la salut, l’agricultura, la lluita contra la dependència econòmica o el medi ambient, i també s’adrecen a la població catalana per mitjà de l’organització d’activitats de sensibilització sobre les desigualtats nord - sud, el comerç just i l’educació per al desenvolupament.

Les persones nouvingudes també podem participar en el moviment de solidaritat internacional mitjançant les entitats d’immigrants que porten a terme projectes de desenvolupament a les seves poblacions d’origen, cosa que s’anomena codesenvolupament , noció que parteix del principi que les persones immigrants són agents de desenvolupament de les societats d’origen i també de les societats d’acollida. Les accions de codesenvolupament solen ser experiències interculturals, ja que impliquen la col·laboració entre persones immigrants i membres de la societat d’acollida. D’aquí també l’interès que per als nous veïns i veïnes pot tenir implicar-se en aquestes propostes associatives.

Per a més informació sobre codesenvolupament podem consultar la web del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament:
http://www.fonscatala.org/midel/ct/ 
Per a més informació sobre les ONGD podem consultar la web de la Federació Catalana d’ONGD (FCONGD): http://www.fcongd.org

i també de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament:
http://www.gencat.cat/cooperacioexterior/cooperacio/