PARTICIPACIÓ EN LA VIDA POLÍTICA DEL PAÍS

Una altra mena de participació ciutadana és per mitjà de la vida política del país. Els nacionals espanyols majors de 18 anys i empadronats tenim el dret i el deure d'escollir els nostres representants als diferents governs, és a dir, d'exercir el dret de vot.

Així doncs, tenim quatre àmbits de participació per mitjà del vot: l'àmbit europeu, l'àmbit estatal, l'àmbit autonòmic i l'àmbit municipal.

Àmbit europeu: La Unió Europea és una unió d'estats democràtics independents que comparteixen la seva sobirania per ser més forts i tenir una influència mundial que cap d'ells podria tenir individualment. Això representa tenir unes institucions comunes per poder prendre decisions a escala europea sobre afers d'interès de tots els estats membres. Algunes d'aquestes institucions són el Consell de la Unió Europea, la Comissió Europea, el Tribunal de Justícia i el Parlament  Europeu. Els poders i les responsabilitats de totes les institucions europees són acordats pels presidents o els primers ministres de tota la Unió i ratificats pels seus parlaments.

D'aquestes institucions, la ciutadania de la Unió Europea escollim mitjançant sufragi els diputats i diputades al Parlament europeu cada cinc anys. Les funcions del Parlament són legislar, tenir competències pressupostàries i controlar democràticament totes les institucions comunitàries.

Àmbit estatal: Cada quatre anys elegim els nostres representants al Congrés dels Diputats i al Senat, els quals a la vegada elegiran, entre les forces polítiques més votades, el President del Govern espanyol, ubicat a Madrid i amb delegacions provincials.

Àmbit autonòmic: A Catalunya la institució elegida mitjançant el vot ciutadà és el Parlament de Catalunya. Està representat per 135 diputats i diputades que elegim mitjançant eleccions cada quatre anys entre tots els partits polítics que han obtingut representació. Les seves funcions són elegir el president de la Generalitat, controlar la seva acció de govern i elaborar i aprovar lleis.

Àmbit municipal: Els ajuntaments són la institució que governa i representa un municipi. Estan formats per l'alcalde i el conjunt de regidors i regidores, els quals planifiquen i gestionen els assumptes públics d'àmbit local. Els regidors i regidores s'escullen per votació cada quatre anys; d'entre els escollits han de designar qui farà d'alcalde.

Les persones estrangeres podem exercir el dret de vot en les eleccions municipals d'acord amb els criteris de reciprocitat, és a dir, quan hi hagi un tractat de reciprocitat amb el país d'origen respecte als ciutadans espanyols. Actualment tenen reconegut aquest dret els ciutadans i ciutadanes de la Unió Europea, Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú i Xile.

És molt important exercir el nostre dret de vot, ja que les polítiques que es duen a terme en els diferents nivells de governabilitat reflecteixen la voluntat de la ciutadania.

Partits polítics i organitzacions sindicals

Unes altres maneres de participar en la vida política és mitjançant l'afiliació a un partit polític o a una organització sindical. Hi ha partits polítics de totes les tendències i generalment s'organitzen a partir de les bases, formades per totes les persones afiliades. Les bases escullen democràticament els candidats a les diferents llistes electorals.

Les organitzacions sindicals són associacions formades per treballadors per a la defensa i la promoció dels interessos econòmics i socials dels seus membres. Solen agrupar-se en centrals sindicals o federacions, que poden ser independents o tenir una orientació política.

Els ciutadans i ciutadanes estrangers, amb independència de la nostra situació administrativa a Espanya, tenim reconegut el dret a sindicar-nos lliurement i afiliar-nos a una organització política en les mateixes condicions que els nacionals espanyols.