EL MÓN ASSOCIATIU

La diversitat d'associacions (associacions de veïns, de joves, de dones, de gent gran, d'immigrants, esportives, culturals, professionals, sindicats, de solidaritat, de comerciants i consumidors... ) és l'expressió de la riquesa i pluralitat de la societat.

En aquest apartat ens centrem en les associacions sense ànim de lucre, també anomenades organitzacions no governamentals (ONG), que són aquelles que tenen la vocació de servei a la societat i no de benefici econòmic dels seus membres, ja que les seves activitats es basen en els valors de solidaritat i cooperació desinteressada. 

Per conèixer la Llei d'associacions catalana podem consultar: http://justicia.gencat.cat/ca/departament/legislacio/entitats_juridiques/associacions

Participar en aquestes associacions ens permet expressar les nostres preocupacions i afavoreix la convivència. També és una via per fer aportacions al conjunt de la societat catalana.  

Les organitzacions socials (associacions), a més de compartir l'interès comú d'un grup de persones, tenen la funció d'informar, dinamitzar i defensar els drets dels associats davant de les instàncies pertinents, ja siguin públiques o privades.

Tradicionalment Catalunya destaca per la participació dels ciutadans i ciutadanes en diverses entitats, és a dir, al mateix temps podem ser membres de l'associació de pares i mares (AMPA) de l'escola dels nostres fills i filles, de l'associació de veïns del nostre barri i d'una associació professional o social.

Així doncs, les persones nouvingudes tenim dret a formar entitats pròpies d'organització col·lectiva per donar a conèixer la nostra cultura d'origen, defensar els nostres drets i fer propostes per millorar les condicions de vida de la població immigrada. També és recomanable la nostra participació en el conjunt del teixit associatiu, perquè reflectirà la configuració actual de la població catalana i afavorirà que la resta d'entitats incorporin la diversitat d'orígens que caracteritza Catalunya actualment. 
Per a més informació sobre les associacions d'immigrants estrangers podem consultar:
http://www20.gencat.cat/portal/site/Justicia/menuitem.017287701a50adc2a34229a7d8c0e1a0/?vgnextoid=9007497875203110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&appInstanceName=%3Cdefault%3E

Les maneres de participar activament en les associacions són diverses: com a associat, com a professional i també com a voluntari.

Per conèixer com ser voluntari d'una associació o servei ciutadà i les maneres de participar-hi podem consultar la web de la Xarxa Associativa i de Voluntariat de Catalunya:
www.xarxanet.org

Les entitats d'un mateix àmbit o sector d'actuació es poden unir i coordinar entre elles en una federació, cosa que permet una major capacitat d'acció i representació davant de les administracions públiques i de la societat en general. En cada apartat indicarem la referència de les federacions corresponents.

Així mateix, si volem conèixer la riquesa de les associacions de la nostra localitat de residència ens podem adreçar a l'Ajuntament, on també ens informaran i assessoraran sobre els procediments per fundar una associació.