ELS EQUIPAMENTS CULTURALS I CÍVICS

Catalunya té una extensa xarxa d'equipaments culturals i cívics on les persones i entitats desenvolupem les nostres activitats. La varietat d'equipaments és significativa: centres cívics, biblioteques, museus, conservatoris, centres culturals, casals o ateneus, que depenen tant de les administracions públiques com d'entitats privades.

L'accés a aquests espais públics és lliure i obert a tothom en els horaris i les condicions d'ús que estableix cada centre, com la inscripció o el respecte a l'activitat d'altres associacions i persones. Assistir a les activitats que ofereixen aquests centres és una bona manera de conèixer Catalunya, establir-hi lligams i arrelar-s'hi.

Els centres cívics i també els casals de joves i de dones o els ateneus són iniciatives ciutadanes gestionades per l'Ajuntament en algunes poblacions, i en altres, cogestionades entre les entitats i l'Ajuntament.

En aquests espais solen tenir la seu moltes associacions i tenen una gran oferta d'informació sobre els recursos del municipi on vivim i d'activitats, tallers, cursos, exposicions, xerrades, concerts, jornades, etc. Un dels aspectes més interessants d'aquests espais és que la programació s'estableix a partir de les propostes de les entitats i de la ciutadania, i per tant és una experiència positiva de participació ciutadana. A prop de casa nostra segur que tenim un centre cívic o cultural on podem satisfer les nostres inquietuds culturals i ciutadanes.

Els hotels d'entitats són uns altres equipaments destinats a donar suport a entitats i associacions sense ànim de lucre per mitjà de diferents línies de col·laboració: els faciliten l'accés als serveis i mitjans per al seu desenvolupament, possibiliten una relació interassociativa i donen suport a la creació de federacions. Hi poden accedir les entitats legalment constituïdes en el registre corresponent i que tinguin finalitats cíviques i socials.