ASSOCIACIONS CULTURALS I ARTÍSTIQUES

La cultura i la llengua catalanes s'han mantingut vives i han manifestat un gran dinamisme gràcies, en bona part, a les entitats que arreu del país han vetllat pel manteniment de les tradicions i han estat protagonistes dels moviments d'avantguarda artística dels darrers segles.

L'associacionisme cultural és molt variat, des de les manifestacions de cultura popular i tradicional com els castellers, els gegants i capgrossos, les sardanes i els esbarts dansaires, les colles de diables, etc. fins a les més generals relacionades amb les arts i l'artesania. Un punt en comú en la majoria d'elles és la vocació de proximitat, d'afavorir la creativitat cultural a partir de la trobada i l'acció col'lectiva al barri o el municipi, d'aquí la importància d'acostar-nos a aquestes entitats si som artistes o tenim inquietuds culturals. Per això, aquestes entitats són les dinamitzadores de les festes populars.

Actualment, amb la creixent diversitat cultural que arriba amb les noves migracions, les associacions culturals poden continuar tenint un paper fonamental en l'enriquiment de la cultura catalana, a partir de promoure l'expressió i la interacció d'aquesta diversitat, per exemple amb l'acollida dels nous artistes (pintors, escriptors, músics, cineastes, actors, etc.) que arriben amb el desig de trobar una terra que els permeti expressar-se, fer aportacions a la cultura catalana i créixer com a creadors.  

Per això, les entitats culturals són espais de creativitat artística i social, perquè faciliten el coneixement mutu, l'intercanvi i la col'laboració entre persones de diferents orígens socials i culturals, en la línia de la Declaració universal de la Unesco sobre diversitat cultural, que reconeix el paper de la diversitat en el desenvolupament humà en l'àmbit local, nacional i internacional.

Per a més informació podem consultar la web del Departament de Cultura de la Generalitat:
http://www.gencat.cat/cultura