DRETS I DEURES FISCALS

Per complir amb les finalitats d’interès general, com construir carreteres, hospitals, col·legis etc, l’Administració pública ha d’obtenir els ingressos necessaris. Per això, té el dret a exigir i els ciutadans el deure d'aportar els recursos econòmics necessaris per a finançar les necessitats comunes.

Aquests recursos s’obtenen mitjançant, entre d’altres, el cobrament dels tributs (impostos, taxes i contribucions especials).

Els tributs, per tant, són una quantitat de diners que els ciutadans estan obligats a pagar per llei perquè les administracions públiques disposin dels recursos suficients amb què finançar les despeses públiques.

Al nostre país, les aportacions que han de fer els ciutadans per a contribuir al pagament de les despeses públiques s'han de regir pel principi de capacitat econòmica. Per això, encara que tots els ciutadans han de contribuir (principi de generalitat), no sempre ho fan en la mateixa proporció perquè no tots disposen dels mateixos recursos econòmics. El principi d'igualtat determina que els ciutadans amb la mateixa capacitat econòmica hagin de pagar la mateixa quantitat d'impostos i que els ciutadans amb distinta capacitat econòmica hagin de pagar distinta quantitat d'impostos. Així, la Constitució determina que, en el sistema tributari espanyol, a mesura que augmenta la riquesa de cada subjecte, augmenta la seva contribució al fons comú per al pagament dels béns i serveis públics (principi de progressivitat). Encara que amb certes limitacions, perquè també la Constitució exigeix que el sistema tributari no porti l'aplicació del principi de progressivitat tan lluny que, per mitjà dels impostos, pugui amenaçar la capacitat econòmica dels contribuents (abast confiscador).

Tots els ciutadans han de pagar els tributs, segons s’escaigui, a l'Estat, a les comunitats autònomes i als ajuntaments, en els períodes fixats i seguint les normes establertes. L’incompliment de les obligacions tributàries serà objecte de recàrrec o sanció.

Sense perjudici del que disposen els acords aplicables sobre doble imposició internacional, les persones estrangeres estan subjectes, amb caràcter general, als mateixos tributs i beneficis fiscals que les persones amb nacionalitat espanyola.

Entre els principals tributs, cal destacar:

Estatals:

Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF)

És un impost anual que grava les rendes obtingudes per les persones físiques  (rendiments del treball, de l’exercici d’activitats econòmiques...) d’acord amb les seves circumstàncies personals i familiars.

Termini de presentació
Amb caràcter general, la presentació de la declaració de la renda s’efectua en les dates compreses entre l’1 de maig i el 30 de juny.

Lloc i forma:

  • Presencialment, en les oficines de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AEAT), en les oficines de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), en les oficines liquidadores de districte hipotecari  i en qualsevol oficina de les entitats col·laboradores autoritzades (bancs, caixes d’estalvi o cooperatives de crèdit).

  • Per via telemàtica.

  • Per correu certificat adreçat a la delegació de l’AEAT corresponent al domicili habitual del contribuent.

 

Impost sobre el valor afegit (IVA)
És un impost que grava els lliuraments de béns i les prestacions de serveis realitzades per empresaris i professionals en el desenvolupament de les seves activitats. 

Termini de presentació
Amb caràcter general, la liquidació de l’impost s’ha de realitzar mitjançant la presentació de:

  • Les declaracions trimestrals de l'1 al 20 d'abril, juliol i octubre i de l'1 al 30 de gener.

  • El resum anual de l'1 al 30 de gener.

Lloc i forma: presencialment, a les oficines de l’AEAT o per mitjans telemàtics (consultar la pàgina www.aeat.es).

 

Impost sobre societats (IS)
És un impost que grava els beneficis obtinguts per les entitats (societats mercantils, per exemple).

Termini de presentació
La liquidació de l’impost s’ha de realitzar mitjançant la presentació de:

  • La declaració anual. Aquesta, com a regla general, s’efectua dins dels 25 dies naturals següents als sis mesos posteriors a la finalització del període impositiu (de l1 al 25 de juliol).

  • Els pagaments a compte: de l'1 al 20 d'abril, octubre i desembre.

Lloc i forma: presencialment, en les oficines de l’AEAT i qualsevol de les entitats col·laboradores, o bé, en determinats casos, fins i tot amb caràcter obligatori, per mitjans telemàtics (consultar la pàgina www.aeat.es).

 

Impostos estatals gestionats per l’Administració autonòmica:

Impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITPAJD)
És un impost que grava:

  • Les transmissions oneroses d'elements patrimonials entre particulars (per exemple, compravenda d'immobles de segona mà).

  • Les operacions societàries (per exemple, la constitució o l'ampliació de capital d’una societat limitada).

  • Els actes jurídics documentats, que es poden classificar en:

    • documents notarials, és a dir, la formalització en escriptura pública de determinades operacions amb accés registral, per exemple, la primera transmissió d'immoble o la constitució d'hipoteca;

    • documents mercantils, com ara lletres de canvi i documents amb funcions de gir;

    • documents administratius i/o judicials, com ara la rehabilitació i la transmissió de títols nobiliaris o les anotacions preventives que es fan als registres públics.

Termini de presentació
El termini per autoliquidar l’impost i presentar la documentació és d'un mes comptat a partir del dia en què tingui lloc l’acte o el contracte.

Lloc i forma: Presencialment, en les oficines de l’ATC i en les oficines liquidadores de districte hipotecari, o, en alguns casos, telemàticament a l’oficina virtual. 

 

Impost sobre successions i donacions
És un impost que grava l’adquisició per part de les persones físiques de béns i drets per herència, llegat o qualsevol altre títol successori, les adquisicions a títol gratuït entre vius (donacions, per exemple) i les derivades de determinades assegurances de vida.

Termini de presentació:
El termini per autoliquidar l’impost en la modalitat de successions i presentar la documentació a l’oficina  liquidadora competent és de 6 mesos, comptats de data a data, a partir del dia de la defunció del causant.
Lloc i forma: Presencialment, en les oficines de l’ATC í en les oficines liquidadores de districte hipotecari.

Termini de presentació: El termini per autoliquidar l’impost en la modalitat de donacions i presentar la documentació és d'un mes comptat a partir del dia en què tingui lloc l’acte o el contracte.
Lloc i forma: Presencialment, en les oficines de l’ATC i en les oficines liquidadores de districte hipotecari, o telemàticament a l’oficina virtual. 

 

Autonòmics

El cànon de l’aigua
És un impost de finalitat ecològica que grava l'ús real o potencial de l'aigua i la contaminació que el seu abocament pot produir, sense excloure aquells usos de tipus indirecte, provinents d'aigües pluvials o escorrenties, associats o no a un procés productiu.
El cànon el cobra la companyia subministradora d'aigua en la seva facturació o bé, trimestralment, l'Agència Catalana de l'Aigua si l'usuari obté l'aigua de fonts pròpies.

 

Locals

Dins el sistema tributari local es pot distingir, a nivell municipal, entre:

1. Impostos obligatoris, és a dir, aquells que s’han de pagar en tots els municipis:

Impost sobre béns immobles (IBI)
És un impost que grava la propietat de béns immobles o la titularitat de drets sobre els mateixos, de cobrament  periòdic i de caràcter anual.
El càlcul de la quota a pagar es realitza en funció del valor cadastral del bé immoble que, fixat pel Ministeri d'Hisenda a partir de les dades que consten en el Cadastre Immobiliari, té en compte el valor del sòl i el valor de la construcció.

Impost sobre activitats econòmiques (IAE)

És un impost que grava, amb caràcter general, l’exercici de qualsevol activitat econòmica ja sigui de caràcter empresarial, professional o artística.
Estaran exempts del pagament de l'impost:

  • Les persones físiques.

  • Totes aquelles societats que tinguin un import net de xifra de negocis inferior a 1.000.000 d'euros.

  • Els dos  primers anys d'inici activitat.

Forma de presentació:
S’ha de presentar la declaració censal (model 036 o 037) abans de l’inici de l’activitat a l'Administració de l’AEAT que li correspongui pel seu domicili fiscal, presencialment o per mitjans telemàtics.

Impost sobre vehicles de tracció mecànica (també conegut com "impost de circulació")
És un impost directe que grava la titularitat de vehicles de tracció mecànica aptes per circular per la via pública.

 

2. Impostos voluntaris o d’exacció potestativa. Entre els quals cal destacar:

Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO)
És un impost que grava la realització, dins el terme municipal, de qualsevol construcció, instal·lació o obra, sempre que s’exigeixi llicència d’obres o urbanística i sigui competent per a la seva concessió l’Ajuntament de la imposició.

Impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (IIVTNU) (dit també, impost de plusvàlua)
És un impost que grava l'increment de valor dels terrenys (el sòl) de naturalesa urbana que es posa de manifest quan es transmet la propietat o es constitueix o transmet qualsevol dret real sobre els esmentats béns, en el període de temps transcorregut entre l'adquisició pel transmitent i la nova transmissió, amb un període màxim de 20 anys.
El valor del sòl en el moment de la transmissió actual serà el que tingui determinat a efectes de l'Impost sobre béns immobles.

 

Per últim, cal fer menció a les taxes, que poden ser establertes tant per l’Administració estatal com per l’autonòmica i la local (grava determinades  prestacions de serveis realitzades per part de l’Administració, per ex. matricular-se a l’escola, sol·licitar permís de residència o treball etc.).

 

Nota:
Per a més informació o per fer tràmits relacionats amb els tributs propis de la Generalitat de Catalunya o cedits per l'Estat (p.ex. impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats o impost sobre successions i donacions), podeu adreçar-vos a www.e-tributs.cat o bé trucar al telèfon 012.
Si necessiteu informació sobre els altres tributs estatals  (p. ex. IRPF, IVA o l’impost sobre societats), podeu adreçar-vos a www.aeat.es o al telèfon d'informació tributària de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT): 901 33 55 33.
Quant als tributs locals (p. ex. IBI, IAE o l’impost de circulació) cal que contacteu amb l'Ajuntament del vostre municipi.