RÈGIMS DE COTITZACIÓ. L'IMPOST IRPF

En el sistema català de la Seguretat Social les persones treballadores, en funció del tipus d'activitat laboral que desenvolupem i de si ho fem per compte propi o d'altri, estem obligats a fer el pagament de les nostres cotitzacions per vies o camins diferents:  parlem dels règims de cotització.

Els règims de cotització:

A. El règim general:
Comprèn essencialment les persones treballadores per compte d'altri de la indústria i els serveis.
B. Els règims especials:
Són de diversos tipus: autònoms, agrari, empleats de la llar, persones treballadores del mar i persones treballadores de la mineria del carbó.

Tot i que una persona treballadora pot fer diferents altes i baixes en el mateix règim o en règims diferents al llarg de la seva vida laboral, hi ha una afiliació única al sistema de la Seguretat Social en iniciar la primera activitat laboral.

Les principals peculiaritats dels règims especials i les seves diferències amb el règim general rauen en les bases de cotització (o import d'aportació obligatòria) i en les prestacions econòmiques que atorguen (diferents per cadascun dels règims).

Ens poden facilitar tota classe d'informació general o especialitzada sobre les nostres obligacions i drets a la delegació de la Tresoreria General de la  Seguretat Social més propera al nostre domicili o bé al telèfon de consultes 901 50 20 50 del Ministeri de Treball i Assumptes Socials / Tresoreria General de la Seguretat Social.

Quant a l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), s'aplica, entre altres conceptes, als rendiments del treball i és per això que en la nòmina de les persones treballadores se'ns descompta un import (variable en cada cas) en el capítol de deduccions. Ens oferiran informació gratuïta sobre l'aplicació d'aquest impost o d'altres del nostre sistema tributari a l'organisme públic encarregat d'aquestes gestions (l'Agència  Tributària). També podem adreçar-nos a qualsevol delegació sindical.